Üdvözöljük a Mediso-nál

Válasszon régiót:

Észak-Amerika
Európa

Válasszon nyelvet:

Mehet

Sikeres VKSZ pályázati projekt

2021.03.30.

Sikeresen záruló VKSZ projekt a Mediso Medical Imaging Systems Kft projektvezetésével

Sikeres VKSZ pályázati projekt

Záró sajtóközlemény, 2021. március 30.

A Mediso Medical Imaging Systems Kft (korábbi nevén MEDISO Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft) projektvezetésével, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – Általános Orvostudományi Karának részvételével sikeresen zárult a Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ) pályázati kiírásban végrehajtott projekt, melynek címe Új nanoScan® Plus termékcsalád kifejlesztése – PET kombinálása nagy térerejű (7T) MRI-vel való egyidejű adatgyűjtésre.

A projekt során preklinikai célra (azaz tudományos kutatásban, kutatóintézetek, egyetemek és gyógyszerfejlesztő központok által) felhasználható multimodalitású, PET és MRI alrendszerekből álló, egyidejű képalkotásra alkalmas PET-MRI berendezés került kifejlesztésre.

A nagytérerejű, folyékony hűtés nélküli szupravezető mágnesből álló MRI alrendszerek segítségével mind anatómiai, mind kiváló minőségű funkcionális képek készíthetők. A nagy érzékenységű PET alrendszer használatával kvantitatív felvételek készíthetők a vizsgált állatokról. Ezen túlmenően a PET berendezés különlegessége, hogy speciális kialakításának köszönhetően az MRI mágnesének a belsejében helyezkedik el (ezért nevezik inzertnek), így a két rendszerrel egy időben készíthetők képek. Ezt a különleges szenzor- illetve az újonnan a projekt keretében fejlesztett detektorkiolvasó-elektronika használata teszi lehetővé. További előnye, hogy egyszerre nagyérzékenységű, kiváló térbeli felbontású és nagy látómezejű.

A projektben kifejlesztett prototípust élő állatokban zajló gyors biológiai folyamatok időbeli lefolyásának vizsgálatára optimalizáltuk, mely igen komoly technikai kihívást jelentett. Ezt nagyban támogatja, a projekt keretében kifejlesztett, 4D PET direkt parametrikus kép rekonstrukciós programcsomag, mely a preklinikai területen világszinten is teljesen egyedülálló. Erről számos tudományos publikációt is megjelentettünk.

A fejlesztés alatt zajlott piacfelméréseink szerint már a projektben kifejlesztett prototípus is komoly érdeklődésre tart számot a világpiacon, így a későbbiekben véglegesítendő termék értékesítéséből várhatóan többszörösan megtérül majd a kifejlesztésére fordított összeg. Használatba vétele után pedig a termék várakozásaink szerint jelentősen hozzájárul majd az összetett agyi funkciók és keringési folyamatok időbeli tanulmányozásához, valamint neurológiai és daganatos megbetegedések korai felismeréséhez, hatékony terápiás módszerek fejlesztéséhez.

Projekt indulásról szóló korábbi sajtóközlemény

Hogyan segíthetünk Önnek?

További termékinformációkért, vagy támogatásért keresse szakértőinket!

Vegye fel a kapcsolatot