Üdvözöljük a Mediso-nál

Válasszon régiót:

Észak-Amerika
Európa

Válasszon nyelvet:

Mehet

A betegágy mellett hasznosuló transzlációs kutatást segítő PET-CT-t adtak át a Semmelweis Egyetemen

2021.04.12.

Ünnepélyes szalagátvágással adták át a Semmelweis Egyetem új, VEKOP-pályázat keretében beszerzett AnyScan™ PET-CT-jét.

A betegágy mellett hasznosuló transzlációs kutatást segítő PET-CT-t adtak át a Semmelweis Egyetemen Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Ünnepélyes szalagátvágással adták át a Semmelweis Egyetem új, VEKOP-pályázat keretében beszerzett AnyScan™ PET-CT-jét. A több mint 400 millió forintos fejlesztés eredményeként olyan ma még gyógyíthatatlan kórképek, illetve azok kóroki tényezőinek széleskörű feltérképezésére nyílik lehetőség, mint az agresszív daganatos megbetegedések, kardiovaszkuláris és központi idegrendszeri keringési rendellenességek. A nagy érzékenységű és felbontóképességű képalkotó berendezés funkcionális képalkotást tesz lehetővé és a gyártóval való együttműködés eredményeként a Világon egyedülállóan egy háromdetektoros SPECT modult is tartalmaz.

„A fejlesztés és a projekt kiemelkedő példája a transzlációs kutatásnak, amely a betegágy mellett közvetlenül felhasználható eredményekkel jár” – mutatott rá dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egytem rektora a járványhelyzet miatt szűk körben megszervezett átadón. A berendezésben ötvözött három különböző képalkotó technológiának – SPECT/PET/CT – köszönhetően a legösszetettebb tudományos kérdések válaszolhatók meg, a vizsgálatok során a funkció és a legapróbb részletek is láthatók, így lehetővé válik az új terápiás készítmények és diagnosztikus eljárások transzlációja a pre-klinikai kísérletekből az emberi alkalmazásra.

Egy több mint 10 éves álom valósul meg, hiszen ezzel a berendezéssel válik teljessé képalkotás szempontjából a Semmelweis Egyetem „Molekulától az emberig” transzlációs kutatási lánca – emelte ki dr. Kellermayer Miklós, a projekt vezetője, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A projekt a PET és CT modulok beszerzését tette lehetővé a berendezés gyártójával, a Mediso Kft.-vel kötött kutatási-fejlesztési együttműködés keretében, ugyanakkor SPECT komponenssel is kiegészült. “Nemzetközi szinten egyedülállónak számít, hogy mindhárom modalitás együtt van ebben a csúcskategóriás AnyScan™ TRIO SPECT/CT/PET berendezésben és a három SPECT detektort úgynevezett Multi-PinHole kollimátor egészíti ki. Ezzel a technológiával a SPECT-el is a PET-el analóg felvételi technikát és képminőséget lehet megvalósítani. A projekt pedig egy újabb példája a szoros partneri kapcsolatnak a Mediso és az egyetem között.” – emelte ki Bagaméry Gergő, a cég pre-klinikai üzletágának termékfejlesztési igazgatója.

Hogyan segíthetünk Önnek?

További termékinformációkért, vagy támogatásért keresse szakértőinket!

Vegye fel a kapcsolatot