Welcome to Mediso

Please select your region:

North America
Europe

Please select your language:

Go

Új, kvantitatív, multipinhole kollimátoros SPECT leképezés és új, 64 szeletes, nagy nyílású CT fejlesztése az AnyScan TRIO-SPECT/CT/PET gyártmány családhoz

2017.12.01.

A Mediso Kft. pályázati támogatást nyert a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program VEKOP-2.1.1-15 jelű felhívása keretében az AnyScan TRIO-SPECT/CT/PET termékcsalád SPECT és CT modalitásának továbbfejlesztésére a Magyar Államtól. A 2017. december 1-ével induló két éves futamidejű projekt célja, hogy a Mediso jelenlegi AnyScan TRIO-SPECT/CT/PET termékcsaládját három új, nagyteljesítményű készülékekkel egészítsük ki. A projekt összköltsége 655 153 776 forint, melyből az elnyert támogatási összeg 356 291 657 forint.

Új, kvantitatív, multipinhole kollimátoros SPECT leképezés és új, 64 szeletes, nagy nyílású CT fejlesztése az AnyScan TRIO-SPECT/CT/PET gyártmány családhoz szechenyi-terv-2020-mediso

Az új, multipinhole kollimátor alapú SPECT rendszert és az új, 32 ill. 64 szeletes, nagy nyílású CT berendezést neurodegeneratív és kardiovaszkuláris betegségek diagnosztizálására optimalizáljuk. 

Az új SPECT rendszer a multipinhole technológia segítségével nagy térbeli felbontás és nagy érzékenység mellett képes a szervezetbe juttatott izotópok pontos koncentrációjának meghatározására. Ezáltal a készülék diagnosztikai értéke nagymértékben nő, és a rutin klinikai alkalmazási területeken túl a klinikai kutatás számára is sokkal hatékonyabb eszközzé válik. A multipinhole technológiát 2005 óta használjuk a laboratóriumi állatok vizsgálatára alkalmas berendezéseinkben, az elmúlt 10 év alatt a nagyjából 100 telepített berendezés segítségével rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk. Előnye, hogy egy viszonylag kisméretű kollimátor cseréjével és a képrekonstrukció szoftveres beállításainak megváltoztatásával a teljes berendezés leképezési tulajdonságai változtathatók, ezáltal a készülék könnyen optimalizálható egy adott alkalmazás igényeihez. A projektben két alkalmazás specifikus kollimátort fejlesztünk a hozzájuk tartozó optimalizált rekonstrukcióval egyrészt neurodegeneratív, másrészt kardiológiai betegségek diagnosztikájára és kutatására.

Az új CT rendszer fejlesztésével a célunk, hogy a világon elsőként az integrált SPECT/CT berendezésekben is elérhetővé váljanak azok a diagnosztikai lehetőségek, melyek már régóta elérhetők az önálló, nagyteljesítményű CT berendezésekben. Jelenleg nincs olyan klinikai SPECT/CT berendezés, mely nagynyílású, 64 szeletes CT-vel kombinált. Az új CT berendezésben a 32, ill. 64 szelet egyidejű vizsgálati lehetősége nemcsak lerövidíti a vizsgálat idejét, hanem megteremti olyan speciális vizsgálatok lehetőségét, mint a kardiológiai CT vizsgálat, CT koronarográfia, vagy CT angiográfia. A széles nyílás előnye nemcsak a nagyméretű, mozgáskorlátozott, ortopédiai vagy traumás betegek vizsgálatának lehetősége, hanem lehetővé teszi a készülék intervenciós radiológiai vagy sugárterápiás tervezésben történő felhasználását a pácienshez való könnyű hozzáférhetőség által.

 

A kombinált felhasználáson túl ezek a berendezések az önálló CT készülékeket, vagy a dedikált, szerv specifikus SPECT berendezéseket (pl. agyi leképezésre vagy kardiológiai vizsgálatokra szánt SPECT készülékek) teljes értékűen képesek helyettesíteni és sokoldalú felhasználásukból adódóan képesek lefedni egy nukleáris képalkotó labor szinte összes igényét, minimális helyfelhasználás mellett.

How can we help you?

Don't hesitate to contact us for technical information or to find out more about our products and services.

Get in touch