Welcome to Mediso

Please select your region:

North America
Europe

Please select your language:

Go

Dedikált agyvizsgáló PET/CT berendezés kifejlesztése neurológiai betegségek klinikai kutatására és rutin diagnosztikájára

2018.01.01.

A Mediso Kft. vezette konzorcium a Budapesti Műszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszék, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Informatika Kara és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet részvételével a VEKOP 2.2.1-16 pályázati programban kapott támogatást egy az emberi agy vizsgálatára alkalmas dedikált PET/CT berendezés kifejlesztésére és a berendezés klinikai kipróbálásának előkészítésére. A 2018. január 1-én kezdődő projekt futamideje 3 év, összköltsége 694,4 millió forint, melyből az elnyert támogatási összeg 507,5 millió forint.

Dedikált agyvizsgáló PET/CT berendezés kifejlesztése neurológiai betegségek klinikai kutatására és rutin diagnosztikájára szechenyi-terv-2020-mediso

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fejlett országokban az agy betegségei felelősek a teljes betegségteher mintegy harmadáért. Egy 2010-es becslés szerint, az európai országokra nehezedő agyi eredetű betegségekből származó költségteher nagyobb, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a diabétesz költségei összesen. Az Európai Bizottság két „zászlóshajó” programja közül az egyik az emberi agy vizsgálatát célozza, és hazánkban is egy kiemelt kutatási program, a Nemzeti Agykutatási Program foglalkozik kifejezetten a neurológiai betegeségekkel.

A Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) az egyik legérzékenyebb orvosi képalkotó eljárás, ami több szempontból is optimális az agy vizsgálatára ezáltal a neurológiai betegségek korai diagnosztikájára. A korábbi kereskedelmi fogalomban kapható dedikált agy PET kamerák elsősorban kutatási célra épültek és nem voltak alkalmasak rutin klinikai használatra. A projekt célja egy olyan berendezés prototípusának megépítése, amely felbontásában és érzékenységében messze megelőzi a klinikai rendszereket és így kiválóan alkalmas kutatásra, ugyanakkor elég költséghatékony rutin klinikai diagnosztikai használatra is. 

 

A nagy felbontású, nagy látómezőjű berendezés óriási adatmennyisége rendkívül hatékony rekonstrukciós algoritmusokat kíván. Ennek a feladatnak a megoldásán Szirmay-Kalos László professzor a BME-n működő világszínvonalú laborjával együtt fogunk dolgozni. Az orvosi diagnosztikában a robbanásszerűen növekvő információ elemzésére óriás léptekkel halad a mesterséges intelligencia térhódítása. A vizsgálati eredmények előszűrése, a gyanús eseteket kiemelése növelheti a radiológiai diagnózisok pontosságát. Az ELTE Informatikai Karral az adatok kiértékelésére mesterséges intelligencián alapuló algoritmusokat fejlesztünk, és az OKITI-vel együttműködésben megvizsgáljuk azok hatékonyságát a berendezés klinikai tesztelésére választott alkalmazásokban.

How can we help you?

Don't hesitate to contact us for technical information or to find out more about our products and services.

Get in touch