Üdvözöljük a Mediso-nál

Válasszon régiót:

Észak-Amerika
Európa

Válasszon nyelvet:

Mehet

Dedikált agyvizsgáló PET/CT berendezés kifejlesztése neurológiai betegségek klinikai kutatására és rutin diagnosztikájára

2018.01.01.

A Mediso Kft. vezette konzorcium a Budapesti Műszaki Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszék, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Informatika Kara és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet részvételével a VEKOP 2.2.1-16 pályázati programban kapott támogatást egy az emberi agy vizsgálatára alkalmas dedikált PET/CT berendezés kifejlesztésére és a berendezés klinikai kipróbálásának előkészítésére. A 2018. január 1-én kezdődő projekt futamideje 3 év, összköltsége 694,4 millió forint, melyből az elnyert támogatási összeg 507,5 millió forint.

Dedikált agyvizsgáló PET/CT berendezés kifejlesztése neurológiai betegségek klinikai kutatására és rutin diagnosztikájára szechenyi-terv-2020-mediso

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a fejlett országokban az agy betegségei felelősek a teljes betegségteher mintegy harmadáért. Egy 2010-es becslés szerint, az európai országokra nehezedő agyi eredetű betegségekből származó költségteher nagyobb, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a diabétesz költségei összesen. Az Európai Bizottság két „zászlóshajó” programja közül az egyik az emberi agy vizsgálatát célozza, és hazánkban is egy kiemelt kutatási program, a Nemzeti Agykutatási Program foglalkozik kifejezetten a neurológiai betegeségekkel.

A Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) az egyik legérzékenyebb orvosi képalkotó eljárás, ami több szempontból is optimális az agy vizsgálatára ezáltal a neurológiai betegségek korai diagnosztikájára. A korábbi kereskedelmi fogalomban kapható dedikált agy PET kamerák elsősorban kutatási célra épültek és nem voltak alkalmasak rutin klinikai használatra. A projekt célja egy olyan berendezés prototípusának megépítése, amely felbontásában és érzékenységében messze megelőzi a klinikai rendszereket és így kiválóan alkalmas kutatásra, ugyanakkor elég költséghatékony rutin klinikai diagnosztikai használatra is. 

 

A nagy felbontású, nagy látómezőjű berendezés óriási adatmennyisége rendkívül hatékony rekonstrukciós algoritmusokat kíván. Ennek a feladatnak a megoldásán Szirmay-Kalos László professzor a BME-n működő világszínvonalú laborjával együtt fogunk dolgozni. Az orvosi diagnosztikában a robbanásszerűen növekvő információ elemzésére óriás léptekkel halad a mesterséges intelligencia térhódítása. A vizsgálati eredmények előszűrése, a gyanús eseteket kiemelése növelheti a radiológiai diagnózisok pontosságát. Az ELTE Informatikai Karral az adatok kiértékelésére mesterséges intelligencián alapuló algoritmusokat fejlesztünk, és az OKITI-vel együttműködésben megvizsgáljuk azok hatékonyságát a berendezés klinikai tesztelésére választott alkalmazásokban.

Hogyan segíthetünk Önnek?

További termékinformációkért, vagy támogatásért keresse szakértőinket!

Vegye fel a kapcsolatot