Welcome to Mediso

Please select your region:

North America
Europe

Please select your language:

Go

VKSZ pályázati projekt

2015.09.01.

Új nanoScan® Plus termékcsalád kifejlesztése – PET kombinálása nagy térerejű (7T) MRI-vel való egyidejű adatgyűjtésre

VKSZ pályázati projekt

Sajtóközlemény - 2015. szeptember 1.

A MEDISO Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft projektvezetésével, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – Általános Orvostudományi Karának részvételével elindult a Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ) pályázati kiírásban nyertes projekt, melynek címe Új nanoScan® Plus termékcsalád kifejlesztése – PET kombinálása nagy térerejű (7T) MRI-vel való egyidejű adatgyűjtésre.

A projekt célja egy olyan preklinikai multimodalitású, egyidejű képalkotásra alkalmas PET-MRI (7 Tesla) képalkotó berendezés kifejlesztése, melynek mindkét komponense (7 Teslás MRI és PET inzert) a jelen pályázat keretében kerül kifejlesztésre.

A kifejlesztendő új prototípus felhasználási területe a preklinikai képalkotás, mely kutatóintézetek és gyógyszerfejlesztő központok számára kínál lehetőséget a különféle biológiai folyamatok és betegség modellek laborállatokon történő tanulmányozására.

Az egyidejű adatgyűjtésre képes PET és nagy térerejű MRI kombinációja számos előnnyel rendelkezik: az MRI változatos kontraszttal végezhető, igen nagy térbeli felbontású mind anatómiai mind funkcionális képalkotó eljárás, mely nem jár sugárterheléssel és kiváló lágyszöveti kontrasztot biztosít, míg a PET igen nagy érzékenységű kvantitatív leképezési módszer, mely akár néhány jelölt molekula kimutatására is alkalmas.

Az új prototípus a világon elsőként egyesít szimultán képalkotásra alkalmas módon egy nagy érzékenységű, kiváló térbeli felbontású és teljes test leképezésére alkalmas nagy látómezejű, külön erre a célra fejlesztett dedikált PET berendezést, valamint egy nagy térerejű (7 Tesla) így kiváló képalkotási paraméterekkel rendelkező, mind anatómiai mind funkcionális vizsgálatok elvégzésére alkalmas szupravezető MRI készüléket. Az új berendezéssel annak magas fokú integrációjának köszönhetően az eddig igen komplikált egyidejű PET−MRI vizsgálatok egyszerűen elvégezhetővé válnak.

A projekt célja szorosan kapcsolódik a kormány kormányprogram keretében elkészült Orvosi berendezés és eszközgyártás iparág-fejlesztési stratégia és programhoz, illetve kapcsolódik a Széchenyi 2020 program Tudomány – Innováció Programjához különösen a fejlesztési pólus és Nemzeti Technológiai Platform programok eredményeinek továbbviteléhez. A projekt olyan stratégiai programokhoz is közvetlenül kapcsolódik, mint a hazai orvosi berendezés és eszközgyártás iparág-fejlesztés, a munkahelyteremtés és magasan képzett szakemberek és kutatók megtartása, valamint KKV-k helyzetbe hozása

A projekt 2015. 09. 01–2019. 08. 31-ig tart. A csaknem 1.2 milliárd forint összköltségű projektet a Magyar Állam több mint 766 millió forinttal támogatja.

További információ: dr. Németh Gábor +36-1-399-30-30, gabor.nemeth@mediso.com

How can we help you?

Don't hesitate to contact us for technical information or to find out more about our products and services.

Get in touch