Mediso Medical Imaging Systems   Laborc. u. 3. H-1037 Budapest Hungary Telephone: +36-1-3993030 Telefax: +36-1-3993040 Email: info@mediso.com

 

Új nanoScan® Plus termékcsalád kifejlesztése – PET kombinálása nagy térerejű (7T) MRI-vel való egyidejű adatgyűjtésre

Előrehaladási beszámolók:

 

ELŐREHALADÁSI ÖSSZEFOGLALÓ 1.

ELŐREHALADÁSI ÖSSZEFOGLALÓ 2.

ELŐREHALADÁSI ÖSSZEFOGLALÓ 3.

ELŐREHALADÁSI ÖSSZEFOGLALÓ 4.

 

 

Kedvezményezett neve:


MEDISO ORVOSI BERENDEZÉS FEJLESZTŐ ÉS SZERVIZ KFT.

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

SEMMELWEIS EGYETEM – ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

Projekt címe:


ÚJ NANOSCAN® PLUS TERMÉKCSALÁD KIFEJLESZTÉSE – PET KOMBINÁLÁSA NAGY TÉREREJŰ (7T) MRI-VEL VALÓ EGYIDEJŰ ADATGYŰJTÉSRE

 
  • A támogatás összege: 766 MILLIÓ FORINT
  • A támogatás mértéke: 64,45%
  • A projekt azonosító száma: VKSZ-14-1-2015-0151

 

ZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY
A Mediso Medical Imaging Systems Kft (korábbi nevén MEDISO Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft) projektvezetésével, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – Általános Orvostudományi Karának részvételével sikeresen zárult a Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ) pályázati kiírásban végrehajtott projekt, melynek címe Új nanoScan® Plus termékcsalád kifejlesztése – PET kombinálása nagy térerejű (7T) MRI-vel való egyidejű adatgyűjtésre. A projekt során preklinikai célra (azaz tudományos kutatásban, kutatóintézetek, egyetemek és gyógyszerfejlesztő központok által) felhasználható multimodalitású, PET és MRI alrendszerekből álló, egyidejű képalkotásra alkalmas PET-MRI berendezés került kifejlesztésre. A nagytérerejű, folyékony hűtés nélküli szupravezető mágnesből álló MRI alrendszerek segítségével mind anatómiai, mind kiváló minőségű funkcionális képek készíthetők. A nagy érzékenységű PET alrendszer használatával kvantitatív felvételek készíthetők a vizsgált állatokról. Ezen túlmenően a PET berendezés különlegessége, hogy speciális kialakításának köszönhetően az MRI mágnesének a belsejében helyezkedik el (ezért nevezik inzertnek), így a két rendszerrel egy időben készíthetők képek. Ezt a különleges szenzor- illetve az újonnan a projekt keretében fejlesztett detektorkiolvasó-elektronika használata teszi lehetővé. További előnye, hogy egyszerre nagyérzékenységű, kiváló térbeli felbontású és nagy látómezejű. A projektben kifejlesztett prototípust élő állatokban zajló gyors biológiai folyamatok időbeli lefolyásának vizsgálatára optimalizáltuk, mely igen komoly technikai kihívást jelentett. Ezt nagyban támogatja, a projekt keretében kifejlesztett, 4D PET direkt parametrikus kép rekonstrukciós programcsomag, mely a preklinikai területen világszinten is teljesen egyedülálló. Erről számos tudományos publikációt is megjelentettünk. A fejlesztés alatt zajlott piacfelméréseink szerint már a projektben kifejlesztett prototípus is komoly érdeklődésre tart számot a világpiacon, így a későbbiekben véglegesítendő termék értékesítéséből várhatóan többszörösan megtérül majd a kifejlesztésére fordított összeg. Használatba vétele után pedig a termék várakozásaink szerint jelentősen hozzájárul majd az összetett agyi funkciók és keringési folyamatok időbeli tanulmányozásához, valamint neurológiai és daganatos megbetegedések korai felismeréséhez, hatékony terápiás módszerek fejlesztéséhez.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY
A MEDISO Orvosi Berendezés Fejlesztő és Szerviz Kft projektvezetésével, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem – Általános Orvostudományi Karának részvételével elindult a Versenyképességi és Kiválósági Szerződések (VKSZ) pályázati kiírásban nyertes projekt, melynek címe Új nanoScan® Plus termékcsalád kifejlesztése – PET kombinálása nagy térerejű (7T) MRI-vel való egyidejű adatgyűjtésre. A projekt célja egy olyan preklinikai multimodalitású, egyidejű képalkotásra alkalmas PET-MRI (7 Tesla) képalkotó berendezés kifejlesztése, melynek mindkét komponense (7 Teslás MRI és PET inzert) a jelen pályázat keretében kerül kifejlesztésre.
A kifejlesztendő új prototípus felhasználási területe a preklinikai képalkotás, mely kutatóintézetek és gyógyszerfejlesztő központok számára kínál lehetőséget a különféle biológiai folyamatok és betegség modellek laborállatokon történő tanulmányozására.
Az egyidejű adatgyűjtésre képes PET és nagy térerejű MRI kombinációja számos előnnyel rendelkezik: az MRI változatos kontraszttal végezhető, igen nagy térbeli felbontású mind anatómiai mind funkcionális képalkotó eljárás, mely nem jár sugárterheléssel és kiváló lágyszöveti kontrasztot biztosít, míg a PET igen nagy érzékenységű kvantitatív leképezési módszer, mely akár néhány jelölt molekula kimutatására is alkalmas.
Az új prototípus a világon elsőként egyesít szimultán képalkotásra alkalmas módon egy nagy érzékenységű, kiváló térbeli felbontású és teljes test leképezésére alkalmas nagy látómezejű, külön erre a célra fejlesztett dedikált PET berendezést, valamint egy nagy térerejű (7 Tesla) így kiváló képalkotási paraméterekkel rendelkező, mind anatómiai mind funkcionális vizsgálatok elvégzésére alkalmas szupravezető MRI készüléket. Az új berendezéssel annak magas fokú integrációjának köszönhetően az eddig igen komplikált egyidejű PET−MRI vizsgálatok egyszerűen elvégezhetővé válnak.
A projekt célja szorosan kapcsolódik a kormány kormányprogram keretében elkészült Orvosi berendezés és eszközgyártás iparág-fejlesztési stratégia és programhoz, illetve kapcsolódik a Széchenyi 2020 program Tudomány – Innováció Programjához különösen a fejlesztési pólus és Nemzeti Technológiai Platform programok eredményeinek továbbviteléhez. A projekt olyan stratégiai programokhoz is közvetlenül kapcsolódik, mint a hazai orvosi berendezés és eszközgyártás iparág-fejlesztés, a munkahelyteremtés és magasan képzett szakemberek és kutatók megtartása, valamint KKV-k helyzetbe hozása A projekt 2015. 09. 01–2019. 08. 31-ig tart. A csaknem 1.2 milliárd forint összköltségű projektet a Magyar Állam több mint 766 millió forinttal támogatja.

 

© 2016 Mediso Ltd. All rights reserved.   * Contacts & Partners   * Terms of use   * Privacy Policy   * C.S. & Trademarks