Mediso Medical Imaging Systems   Laborc. u. 3. H-1037 Budapest Hungary Telephone: +36-1-3993030 Telefax: +36-1-3993040 Email: info@mediso.com

 

Grants, Projects

EU támogatással fejleszt orvosi diagnosztikai berendezést a Mediso Kft. 2010

EU támogatással fejleszt orvosi diagnosztikai berendezést a Mediso kft.Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében támogatott projekt célja forradalmian új félvezető alapú, a megelőzőknél sokkal jobb térbeli felbontóképességgel rendelkező PET detektorok kifejlesztése. Az új megoldás azonnal felhasználható a cég jelenleg gyártásban levő PET-CT termékeiben. Az új eljárás legnagyobb előnye, hogy a vizsgált betegeknél korábbi stádiumú, kisebb elváltozás is nagy biztonsággal ki lehet majd mutatni.
Projekt neve: új generációs és MRI kompatibilis PET detektorok fejlesztése
Megvalósítás időtartama: 2010. április 01- 2012. december 31.

A fejlett országokban, az átlagéletkor növekedésével a daganatos betegségek vezető halálokká léptek elő. A rák esetében a korai diagnózis jelentőségét nehéz túlhangsúlyozni. A pozitron emissziós tomográf (PET) berendezés olyan orvosi képalkotó eszköz, mellyel a szövetek anyagcsere folyamatai követhetőek nyomon. A módszer igen nagy érzékenysége különösen alkalmassá teszi daganatos betegségek korai diagnosztizálására.

A nukleáris orvos képalkotók piacán a Philips, a Siemens és a GE mellett a 120 fős magyar cég számít a világ negyedik legjelentősebb gyártójának. Az óriásokkal folytatott sikeres verseny titka az innováció és a gyorsaság.
Ezt segíti most az Új Magyarország fejlesztési terv Közép-Magyarországi Operatív Programjának 1.1.1. keretében elnyert több mint 268,493 millió forintos támogatás. A három éves projekt során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóival együttműködve a PET detektorok érzékenységének növelésére irányuló fejlesztések kezdődtek meg.
Az első cél a klasszikus detektor technológia határainak feltérképezése. A detektorok érzékenységének javítása a betegellátás mindhárom szereplőjének fontos: a nagyobb érzékenység jobb képminőséget jelent, ami segíti az orvos munkáját, a pontosabb diagnózis a beteg elemi érdeke, és az érzékenység növelésével a vizsgálat kapcsán felmerülő sugárterhelés is csökkenthető, végül, de nem utolsó sorban, nagyobb érzékenység mellett a vizsgálatok költsége is szignifikánsan csökken.
A projekt második felében, 2011 közepétől, mágneses rezonancia képalkotó (MRI) berendezéssel kompatibilis új generációs, speciális félvezető detektor alapú PET detektorok kifejlesztése kezdődik meg. A komplex optikai, elektronikai és mechanikai fejlesztés alapja a cég csaknem ötvenfős fejlesztői csapata, több évtizedes fejlesztési tapasztalata és a Műszaki Egyetem kiváló kutatói. A létrejövő kombinált, úgy nevezett több modalitású képalkotó rendszer a későbbiekben olyan nagy horderejű területeken fogja előre vinni a diagnózist és a gyógyítást, mint az onkológia, a neurodegeneratív betegségek és a kardiológia.
A pályázati konstrukció hangsúlyos eleme az akadémiai és ipari kutatóhelyek együttműködésének élénkítése, és hogy világviszonylatban is jelentős ipari fejlesztés valósuljon meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Kedvezményezett neve és elérhetősége:
Mediso Orvosi berendezés fejlesztő és Szerviz Kft
1022- Budapest
Alsótörökvész út 14
honlap: www.mediso.hu

Megvalósítás helyszíne:
Budapest- 1047, Baross u. 91-95

Bővebb információ:
Dr Németh Gábor
1047 Budapest Baross u. 91-95.
gabor.nemeth@mediso.hu


Közép-magyarországi Operatív Program Irányító Hatósága:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
honlap: www.nfu.hu

Közép- magyarországi Operatív Program Közreműködő Szervezete és elérhetősége:

MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
1139 Budapest, Váci út 83.
telefonos ügyfélszolgálat: 06 40 200 617
honlap: www.magzrt.hu
e-mail: info@magzrt.hu

© 2016 Mediso Ltd. All rights reserved.   * Contacts & Partners   * Terms of use   * Privacy Policy   * C.S. & Trademarks